Viltkamera
Viltkamera kan benyttes på byggeplasser, ved private hus og hytter som sikring og dokumentasjon. Dette er velegnet til bruk viltforvaltning og et godt redskap for sauebønder som sliter med at rovdyr forsyner seg av besetningen.
Brukertips viltkamera
Før vinteren !
Husk å smøre pakningen på viltkameraet med listebeskyttelse
(silikon olje, som du også bruker på bildørene) for å hindra at pakningen fryser fast og blir ødelagt om du åpner kamera i frost.
Blir listen ødelagt er ikke kamera vanntett lenger.
Batterier/minnekort/montering/følsomhet
En av de viktigste tingene å tenke på når du bruker viltkameraene er å kjøpe gode batterier. Hvis du kjøper billige batterier med lav kapasitet kan du få dårlige bilder speielt på nattestid. Mange billige batterier er kun for radioer og andre gjenstander, og kan ikke gi så mye strøm som blits krever. IR trenger heldigvis ikke mye strøm så det går stort sett bra med gode batterier også.
Det kan det være en god idé å bytte
ut de vanlige AA batterier og i stedet bruke eksterne batterier.
KeepGuard og ScoutGuard bruker 8 x 1.5 volts batterier, men er koplet 4 og 4 i parrallell slik at det blir 6 volt. Man kan derfor klare seg med kun 4 batterier i nødstilfelle. Men
man kan bruke en ekstern 6 volts batteri og en kabel. Du kan få mer kraft til IR lyset da fordi batteriet kan levere mer ampere. Det kan være lurt å legge inn en sikring når man bruker ekstra batterier.
Batteripluggen (DC-plugg) er
litt spesiell.
MINNEKORT
Det er en forskjell på minnekort. Sandisk og Kingston SD minnekort (filformat
LAT 12/16) har fungert meget bra.
MONTERING
Et viltkameraet skal monteres minst 1,5 meter i høyde og må kanskje vippes litt framover. Det bør ikke være bare halv meter høyt, det vil ikke fungere. Våre egne kameraer sitter 1,5 til 2,0 meter og vinklet avhenging av terrenget. Da vil IR blitsen lyse opp på bakken og ikke bare ut i tomme luften.
Hvis de sitter for lavt og for tett på fôring sted / åte, er det fare for at du går glipp av dyret når avstandem er for liten. Avstand på 5 -10 meter fungerer ofte bra.
Det er også viktig å ikke la kameraet ikke peker direkte mot øst og vest (soloppgang og solnedgang). Kameraet vil ikke ta gode bilder med solen skinner inn i linsen. Siden det er morgen og kveld det er
mest aktivitet av dyr, er det viktig å rotere det i forhold til solen.
Man må prøve seg fram for å finne gode lysforhold samt finne steder dyr gjerne stopper naturlig opp. Dette er spesielt viktig på natta da det normale
er lang lukkertid på kamera og bildet av dyret blir utydelig.
SENSITIVITET - FØLSOMHET
De fleste kameraer er utstyrt med svært
følsomme "øyne", men dette kan også være et minus ettersom de kan registrere alle bevegelser av det ser ut som gress eller greiner. På DTC, KG og SG er normalt ikke dette noe problem og fabrikk-instillingen fungerer
bra for de fleste. Men man kan justerer dette på kameraet siden de er utstyrt med 3 innstillinger (høy følsomhet, normal og lav).
Det anbefales at følsomheten settes til normal.
I kaldere vær, kan kameraer måle varme fra dyr hele veien til 30 - 50 meter. Dette kan være et problem og gi tomme bilder når det er kaldt og mørkt. Så i kaldt vær kan man eventuelt stille følsomheten til ”low” hvis det er et problem.
Til forskning og bestandsvurdering
Forskere bruker viltkamera
Mange forskere skjønnet at viltkameraet redusere mengden av fotarbeid betydelig og er nødvendig for å observere noen av de mest unnvikende artene som lever.
Så da er det bare å vite hvilket viltkamera som er best for ditt prosjekt. Det er mange å velge blant og mange prisklasser. En av de første spørsmålene vi alltid spørre er "Hva slags situasjon skal du bruke viltkameraet i? Vil det være over en viltsti? Et vann hull? En åte stasjon?"
Når man har svarene på disse grunnleggende spørsmålene helper det til å innskrenke alternativene. For eksempel, hvis du plasserer et viltkamera på et åte eller foringsplass, er det sannsynlig vil du sette åte i midten av bildet. Formodentlig, dyret skal være på åte for en lengre tid og blir litt stille i denne perioden. For en situasjon som dette vilt et viltkamera med en smal deteksjonssone og treg utløse hastigheten være OK.
På den annen side, hvis du plasserer et viltkamera på et dyretråkk - der dyrene skal flytte noe raskt og vil definitivt ikke være i ro - trenger du et kamera som ikke bare har kort triggertid/rask utløsning og en bred deteksjonssone, men det bør også være i stand til å ta flere bilder etterhverandre av
en de dyr som går forbi.
En annen ting å vurdere ville være størrelsen på kameraet. Noen viltkameraer kan veie flere kilo (eller mer med batterier) og opp til 25cm høye og 15cm bred. Da vil du bare kunne bære 2-3 i en ryggsekk på en gang.
På den andre sider er noen kameraer mindre enn størrelsen på hånden og kan bare veier halvt kilo! Du kan lett få plass et dusin av disse i en ryggsekk!
Nyeste kommentarer
For any inquiry or in order to come in contact with us please send email to:
magne.malmo@gmail.com or use of the Contact page.
We are inspired to support.
Happy Summer!
Magne Steiner Malmo
Nous serons à Trondheim le 19 juillet
Nous venons pêcher 3 personnes (Gran-père, fils, petit-fils)
Du 20 au 28 juillet 2022
Nous cherchons un logement (chalet) et une personne pour nous conseiller.
All jakt på Malm Gård er utleid sesongen 2021
Hei! Jeg søker opplysninger om Henry Ressem, født ca 1920, flyktning i Sverige og på veiarbeid i Sør-Sverige våren 43 sammen m min far Halvdan Rønning . Jeg tror han kan være fra Malm ? Clas Rønning